tiistai 9. lokakuuta 2012

Putiikki nousee

Ystävä vinkkasi kirjaamaan ylös kaupan perustamisen vaiheet; omaksi iloksi ja hyödyksi kentien muillekin. Seuraa siis kuvaton, tylsä selostus. Linkkejä lupaan.

Osa 1: kivijalka

Päätin siis laittaa laatikoihin kertyneitä korujani myyntiin jonnekin. Muutaman päivän tutkimisen jälkeen totesin, että Etsy lienee aktiivisin käsityöläisten kauppapaikka tällä hetkellä. Etsy on amerikkalainen v. 2005 avattu käsityöläisille tarkoitettu kauppapaikka, josta löytyy aivan mieletön määrä kaikkea ihanaa. Ken siihen verkko-osoitteeseen käy, saa kaiken toivon heittää. Tai ainakin piilottaa Visan.

No, homma alkoi rekisteröitymisellä. Etsyyn on oltava rekisteröitynyt myös ostaakseen tuotteita. En tiedä miksi, syy varmaan selviää jossain vaiheessa. Rekisteröitymisen tein reippaasti Facebook-liitännäistä käyttäen ja tajusin saman tien, että sinne nyt ainakin meni se viimeinenkin anonymiteetti, minkä kentien olisin halunnut säilyttää. Omalla nimellä siellä täytyy olla joka tapauksessa, mutta että naamallakin?!?!?!

Rekisteröintivahvistukset ym. perinteiset jutut kilahtivat sähköpostiin saman tien eli odotella ei tarvinnut. Vahvistuksessa oli myös linkki: tästä kaupan perustamiseen (toim. huom. operointikieli on siis luonnollisesti englanti).

Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan kaupan profiili. Ja siihenpä sitten jumituinkin pariksi tunniksi. Eikä vieläkään ole valmista. Täältä löytyi erinomainen selostus, mitä kaikkea profiiliin kannattaa laittaa ja mitä kaikkea siellä pitää olla: maksu- ja toimitusehdot, palautustiedot, muut myyntiin liittyvät ehdot, myyvä kuvaus omista tuotoksista ym. Huoh. Vaatii asioiden selvittelyä, selkeästi. Esimerkiksi kuluttajansuojalaki lienee kohtuullisen olennaista huomioida ehtoja määritellessään. Entäpä sitten myyntialue? Valloitanko saman tien koko maailman vai aloitanko vaikka EU-alueesta? Minkähän verran ne postikulut mahtavat olla vai heitänkö vain arviolta jotain, joka suunnilleen kattaa kulut?

Ja sitten se myyvä teksti... auh. Ei jaksaisi kirjoittaa kliseista "inspired by finnish nature" -tekstiä, mutta sellaista siitä nyt vaan uhkaa tulla. Päätin nukkua asian yli ja harrastaa armotonta itsekritiikkiä huomenna. Ihan tänään en siis vielä pääse julistamaan Facebookissa kauppiaaksi ryhtymistäni.

Edessä on vielä kaikenmoista, ollaanhan vasta vaiheessa yksi. Kakkosvaiheessa pitäisi alkaa ladata kauppaan tuotekuvia. Nii-in, nyt sitä valokuvauslaatikkoa sitten oikeasti tarvittaisiin, että saisi koruista kauniita kuvia (tai ainakin Photoshoppia). Pitääkö mun siis viikonloppuna alkaa sellaistakin rakennella?

Ei kommentteja: